top of page

DE GRIP METHODE

Oom Piet begreep mij niet!
 

Oom Piet, die ouwe deugniet, nam vaak de rollator van zijn buurman, Kees. Kees was niet alleen de grootste, maar ook de grappigste! Oom Piet snapte niet dat je geen ruzie moet zoeken met iemand die vier keer zo groot is als jezelf en dat het gebruiken van Kees' rollator als ruzie zoeken werd gezien.
 

Ondanks onze pogingen om hem te corrigeren, begreep hij het niet; zijn taalvermogen was door dementie afgenomen. Zelfs simpele zinnen zoals "Wilt u koffie?" kwamen niet aan. Kees, een aardige bewoner, was heel duidelijk over zijn spullen; aan zijn rollator komen was een no-go. Elke keer dat Oom Piet opstond, hielden we onze adem in.
 

We hebben van alles geprobeerd: zijn foto op zijn rollator, hem een andere plek gegeven, Kees proberen te overtuigen... Zelfs zijn verhuizing hielp niet, want hij kreeg ruzie met mevrouw Jansen.
 

Het probleem was dat we zo gefocust waren op het probleem dat we vergaten uit te zoomen. We waren gefixeerd op directe escalaties in plaats van het grotere geheel te zien: een dag heeft 24 uur en een week 7 dagen.
 

Wanneer interventies niet lukken: Zoom uit! Hoe? Met de GRIP-methode! Deze methode bestaat uit vier stappen om grip te krijgen op de situatie:

  1. Gedrag in kaart brengen

    • Onbegrepen gedrag vanuit frustratie.

    • Onbegrepen gedrag met instrumentele aard.

    • Onbegrepen gedrag vanuit de psychopathologie.

  2. Reflecteer op je reactie

    • Reageer je primair of professioneel?

    • Vechten of vrede sluiten?

  3. Interventie gericht op basisbehoefte vervullen

    • Mensen maken rare sprongen als basisbehoeften gefrustreerd raken.

  4. Praktische zaken consistent regelen

    • Deel belangrijke informatie met je collega’s en check na incidenten in.
       

Dit verhaal over Oom Piet laat zien hoe complex de zorg voor mensen met dementie kan zijn. Het benadrukt het belang van een bredere aanpak en het vermogen om vanuit verschillende perspectieven te kijken om betere oplossingen te vinden.

𝗪𝗲𝗲𝗿𝗯𝗮𝗮𝗿𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗯𝗲𝗴𝗶𝗻𝘁 𝗺𝗲𝘁 𝗻𝗮𝘂𝘄𝗸𝗲𝘂𝗿𝗶𝗴 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗲𝗹𝗲𝗻!

Spanning.png

​​We kennen het allemaal: je leert iemand kennen en voelt vlinders in je buik, of je krijg een kramp in je buik afhankelijk van de persoon . En soms heb je het gevoel dat iemand naar je staart terwijl je ergens staat zonder enige aanleiding!Ons lichaam neemt signalen sneller waar dan ons brein erin slaagt daar betekenis aan te geven. Deze signalen die door ons lichaam opgemerkt worden noemen we lichamelijke spanning of lichamelijke sensaties.Aan de hand van deze signalen en sensaties maakt je brein voorspellingen.

 
Als deze voorspellingen onveilig lijken, dan gaat je spanning omhoog. Daarom is het belangrijk om deze sensaties en signalen tijdig te leren herkennen; je moet ze toetsen zodat je brein de juiste betekenis geeft aan de situatie! Zolang je ze niet toets zal je brein de worst case scenario aan nemen voor het geval dat!!!!Door de toetsing kan je namelijk jezelf geruststellen of ondersteuning zoeken om de waargenomen gevaar te verminderen.
 
Weet jij welke lichamelijke signalen jouw lichaam vertoont wanneer je in een moeilijke en spanningsvolle ervaring terechtkomt? Het herkennen van deze signalen is cruciaal voor effectieve spanningregulatie en helpt je beter om te gaan met stressvolle situaties.
 
Neem de tijd om naar je lichaam te luisteren! Dit is een vast onderdeel van mijn trainingen rond het thema omgaan met onbegrepen gedrag, agressie en geweld.
 
P.S. Dit geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor groepen. Ook in teams spelen gevoelens zonder betekenis een rol, wat kan leiden tot meer spanning. Het is belangrijk dat teamleden zich bewust zijn van de signalen en deze bespreken om zo een gezond werkklimaat te bevorderen en onnodige spanning te verminderen.

Als je eenmaal je spanning onder controle hebt dan kan je starten met professioneel reageren!

aaaaaaaa.png

"𝗜𝗸 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗕𝗮𝗸𝗸𝗲𝗿 𝗕𝗮𝗿𝘁"

Mw. Jansen is op vrijdag opgenomen in het verpleeghuis. Het weekend verliep perfect, totdat het maandag werd. Om 9 uur 's ochtends stond Mw. Jansen bij de deur en riep: "Ik ga weg, ik ga naar Bakker Bart." De deur was echter op slot, dus men hoorde Mw. Jansen roepen:

"𝗭𝘂𝘀𝘁𝗲𝗿! 𝗭𝘂𝘀𝘁𝗲𝗿! 𝗭𝘂𝘀𝘁𝗲𝗿! 𝗪𝗶𝗲 𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗱𝗲𝘂𝗿 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻? 𝗜𝗸 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗕𝗮𝗸𝗸𝗲𝗿 𝗕𝗮𝗿𝘁!"

Een zuster liep naar Mw. Jansen en zei: "Mw. Jansen, het ontbijt staat al op tafel en we hebben genoeg brood." Mw. Jansen raakte verward door dit antwoord en zei: "Ik vraag naar de sleutel, lieve schat, niet naar het ontbijt en brood."

De zuster antwoordde: "Ja, maar we hebben hier al heerlijk brood. Kom maar mee, dan zetten we samen thee voor de andere bewoners."
Mw. Jansen reageerde geïrriteerd: "Ik help graag op een andere dag. Ik wil nu naar buiten. Maak de deur open!" Ze verhief haar stem: "Wilt u alstublieft de deur opendoen? Ik moet naar Bakker Bart!"

𝗛𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻𝗯𝗮𝗮𝗿?
In mijn trainingen komen vele scenario's langs die we uitgebreid behandelen. Voor situaties zoals die van Mw. Jansen hebben we een drieluik stappenplan om haar spanning te verlagen, zodat ze meer openstaat voor oplossingen:

𝟭 𝗩𝗲𝗻𝘁𝗶𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻: en het liefst gecontroleerd. Mw. moet haar verhaal kwijt. Dit kan door "ja-tjes" te vangen en een aandachtige houding aan te nemen.

𝟮 𝗩𝗮𝗹𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻: Haar emotie onderzoeken. Niet zomaar aangeven dat je iets begrijpt, maar uitzoeken wat iemand echt raakt. Dit noemen we ook wel het "ultieme JA vangen". Je krijgt dit boven water door de LSD-techniek te gebruiken (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen).

𝟯 𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁 𝘁𝗼𝗲𝘁𝘀𝗶𝗻𝗴: Als Mw. rustig is geworden (spanning weg, lage stem, ogen niet meer wijd, motorische onrust verminderd), toets je in welke realiteit iemand zich bevindt. Op basis daarvan kom je met een oplossing die aansluit bij het "ultieme JA". En dan ga je bruine boterhammen smeren! een gesprek techniek die je helpt om de oplossing toe te reiken zonder een nee te verkopen!

𝗛𝗼𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸𝘁 𝗱𝗲 𝗯𝗿𝘂𝗶𝗻𝗲𝗯𝗼𝘁𝗲𝗿𝗵𝗮𝗺 𝘁𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝗲𝗸?

"Ik heb hier twee bruine boterhammen. Eentje heb ik gesmeerd met kaas en de andere met pindakaas. Welke kies jij?"
............... ................
Mij maakt het niet uit, zolang je maar een bruine boterham naar binnen werkt!
Je ziet het aankomen: de bruine boterhammen staan voor de gewenste situatie en wat we erop smeren zijn de keuzes die aansluiten bij het ultieme ja!

Als iemand zowel kaas als pindakaas niet lekker vindt, dan zal die ook niet de bruine boterham eten...

Deze methode helpt om op een respectvolle manier grenzen te stellen en tegelijkertijd de bewoner een gevoel van autonomie te geven binnen de mogelijkheden van de situatie.

En mw. Jansen hoe gaan we haar concreet helpen? dat ontdek je in een van mijn trainingen!

Je eigen weerbaarheid dien je jaarlijks bij te houden, wil je daadwerkelijk daadkrachtig optreden tegen grensoverschrijdend gedrag!

  • Weerbaar bij spanningsvolle situaties!

    8 uur

    1.495,95 euro

Contact

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe en uitdagende kansen. Laten we in contact komen.

06-15505256

Bel mij terug

Wij bellen u terug binnen 24 uur

bottom of page