top of page

Motivatie Deel 2 Het ABC van motivatie

Wij hebben voor jou uitgezocht hoe motivatie in elkaar steekt, Veel lees plezier met deel 2.


In deel 2 streef ik ernaar om de volgende vraag te beantwoorden:


1: Wat zijn de ABC's van Motivatie 

Laten we kennis gaan maken met de Zelfdeterminatie theorie!

De zelfdeterminatie theorie (ZDT) is een prominente macrotheorie binnen de motivatie psychologie, en gaat over motivatie en de universele psychologische basisbehoeften van de mens. De theorie kent aantal uitgangspunten ten aanzien van persoonlijke groei, universele basisbehoeften, levensdoelen, vitaliteit, motivatie, gedrag en welbevinden.

Het ABC van motivatie ofwel de Psychologische basisbehoeften als motor van optimaal functioneren

Het vertrekpunt van de ZDT is volgens Deci en Ryan de aanname dat mensen van nature actief en groei-georiënteerd zijn. Volgens de ZDT hebben alle mensen ongeachte hen leeftijd, gender, religie en afkomst drie inherente universele psychologische basisbehoeften. Deze basisbehoeften zijn er om ons leven een richting te geven. De ZDT stelt namelijk dat het een universele eigenschap van de mens is om vrijwillige keuzes uit te willen voeren (Autonomie), betekenisvolle relaties in sociale groepen na te streven om intrapsychische en interpersoonlijke ervaringen te integreren tot een eenheid (Binding). En het benutten van ons persoonlijke vermogen (Competentie) als je goed kijkt dan zie je een ABC opbouw dit maakt het makkelijker om te onthouden!

Verwezenlijken van deze drie psychologische basisbehoeften leidt tot persoonlijke ontwikkeling en optimaal functioneren. Wanneer niet langer wordt voldaan aan deze behoeften, kan dit leiden tot veel frustraties waardoor men geen autonoom leven ervaart. En je kan je voorstellen dat wanneer men gefrustreerd is dat men moeilijk te motiveren valt. Jij als bewegingsagoog kan op het gebied van leefstijl, ontspanning en acceptatie een groot rol spelen.
In deel drie zal ik verder uitleg geven over de verschillende motivatie typen.


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page